Şeherezada

Dragii mei,

Această pagină este destinată mai ales elevilor de clasa a X-a, dar, în fapt, celor care preferă, dintre toate tipurile de texte literare, pe acelea epice, în proză. Dacă ar fi să facem o statistică absolut neprofesionistă şi aproximativă, cea mai mare parte a cărţilor de ficţiune care se citesc sunt romane, apoi nuvele şi povestiri. Iar răspunsul cel mai frecvent pe care îl obţinem  la întrebarea „Ce ţi-a plăcut?” este „Acţiunea.”

Nădăjduiesc să descoperim împreună că dintre elementele vitale ale unui text epic – acţiunea, personajele şi naraţiunea – primul este cel mai puţin interesant.

Pagina aceasta se numeşte Şeherezada dintr-un motiv foarte simplu: Şeherezada a supravieţuit nu datorită acţiunii, ci datorită darului de a povesti.

„Toţi semănăm cu soţul Şeherezadei, toţi vrem să ştim ce se întâmplă mai departe. E o trăsătură universală. Pe unii dintre noi nici nu îi interesează altceva – căci nu au altceva decât o primordială curiozitate, şi, în consecinţă, celelalte judecăţi literare sunt derizorii. (…) Curiozitatea este una dintre cele mai elementare facultăţi ale omului. Veţi fi observat în viaţa cotidiană că oamenii curioşi au aproape întotdeauna o memorie foarte proastă (…). Omul care începe prin a te întreba câţi fraţi şi câte surori ai nu e niciodată un personaj simpatic, şi, dacă-l reîntâlneşti, peste un an te va întreba din nou câţi fraţi şi câte surori ai, şi tot cu gura căscată şi cu ochi holbaţi. (…) Curiozitatea singură nu ne duce prea departe; într-un roman ea nu ne duce decât până la acţiune.” (E. M. Forster – Aspecte ale romanului)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: